GRAD TEATAR BUDVA

  • 12-Jan-2017.
GRAD TEATAR BUDVA

Grad teatar u Budvi -Jedan od najprestižnijih umjetničkih festivala u zemlji i regionu, osnovan 1987. godine, održava se tokom ljetnjih meseci u Budvi. Trgove i pjacete Starog grada, ali i djelove grada izvan starogradskog jezgra, Festival pretvara u scenu na otvorenom na kojoj i posjetilac i slučajni prolaznik postaju učesnici umjetničkog čina.

Festival „Grad teatar“ je kulturna manifestacija koja se odvija tokom ljetnjih mjeseci u Budvi (CG) pod pokroviteljstvom Opštine Budva. Od svog osnivanja, 1987. godine, ovaj festival obnavlja mediteranski duh Starog grada i svaki od njegovih trgova i pjaceta, ali i dijelova grada izvan starogradskog jezgra, pretvara u scenu na otvorenom na kojoj i posjetilac i slučajni prolaznik postaju učesnici umjetničkog čina. Budući da je od svog osnivanja neizostavni dio turističke ponude grada, Grad teatar je, a time i Budva, neizostavna destinacija kako građanima, tako i kul-turistima, o čemu svjedoči i činjenica da festival svake godine posjeti oko 15.000 ljudi.

Zamišljen kao presjek savremenih ostvarenja prije svega pozorišnog, a potom i likovnog, muzičkog i književnog stvaralaštva, Grad teatar kvalitetom programa potvrđuje svoj renome ne samo kao domaćin brojnim trupama i stvaraocima, već i kvalitetom produkcijske djelatnosti kojom preispituje autentično kulturno naslijeđe Budve i Crne Gore i njegovo implementiranje u savremene modele umjetničkog djelovanja.

Najpoznatije predstave proistekle iz produkcione radionice "Grada teatra" (68 do sada), samostalno ili u saradnji sa renomiranim pozorišnim kućama zemlje i regiona, “Kanjoš Macedonović”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Čekajući Godoa”, “Karolina Nojber”, “Banović Strahinja”, “San ljetnje noći”, “Jegorov put”, “Konte Zanović”, “Montenegrini”, “Bura”, “Hamlet”, „Kaligula“, „Skočiđevojka“, „Don Krsto“, “Rasprava”, “Otelo”, “Višnjik”, “Grk Zorba”, “Božantsvena komedija”, “Ribarske svađe”, "Uspavanka za Vuka Ničijeg", "Amadeus", "Prokleta avlija", "Tri sestre" i dr, inovativnim pristupima su već prepozante kao predstave koje su promijenile tokove pozorišnog života regije. Pažljiva selekcija gostujućih programa zasnovana na odabiru najboljih projekata klasičnog teatra, ali i teatra okrenutog novim pozorišnim tendencijama, ovaj festival takođe čini prepoznatljivim i među publikom i među stručnom javnosti. Brojni gosti iz inostranstva, ne samo regiona, takođe su prisutni na ovom festivalu; australijski “Strange Fruit”, njemački “Titanik”, “Volcano theatre”, “Atis teatar”, moskovski teatar “Ruben Simonov”, teatar Roma “Parlipe”, izraelska trupa “Vertigo”, Teatar na Ruru...

Muzički, likovni i književni program, takođe su neizostavni dio Grada teatra.

U Santa Mariji in Punta, glavnom izložbenom prostoru, predstavljena su djela brojnih slikara regiona, među kojima i Voja Stanića, Miloša Šobajića, Slobodana Slovinića, Milorada Bata Mihailovića, Dušana Otaševića, Milana Cila Marinkovića, Stevana Luketića, Jovan Ivanović, Mustafe Skopljaka, Branka Miljuša, Nikole Gvozdenovića – Gvozda, Cvetka Lainovića, Pavla Pejovića, Mileta Skračića, Izeta Alečkovića, Jelene Papović i mnogih drugih. Kako je Festival okrenut i modrenim formama likovne umjetnosti, dešavanja su obilježili i performeri u selekciji Marine Abramović, performansi Olega Kulika, Luke Lagatora, instalacija radova “Montenegrin Beauty”sada već afirmisanih savremenih crnogorskih umjetnika među kojima su bili Irena Lagator, Jelena Tomašević, Roman Đuranović, Suzana Pajović Živković.

Muzički program se formirao kao veliki festival unutar Grada teatra. Objedinjujući istovremeno presjek savremenih tendencija u oblasti umjetničke muzike u internacionalnim okvirima, i težnju za afirmacijom domaćeg kulturnog proizvoda, kroz koncerte kako kamernog tipa tako i programe alternativne, jazz i horske muzike na većim scenama pod otvorenim nebom, svojim muzičkim programom festival uspjeva da animira i uključi kako publiku iz reda ljubitelja klasične muzike, tako i slušaoce istraživače, i možemo reći da je do sada već odnjegovao generaciju sopstvene publike u ovoj oblasti.

Poseban fenomen festivala predstavlja i književna manifestacija “Trg pjesnika”, jedinstveni susret književnih stvaralaca i publike. Zamišljen kao mjesto prezentovanja novih sadržaja, poetika, metoda i izdavačkih poduhvata, Trg pjesnika je svoj krajnji smisao dobija i uspostavljanjem dijaloga stvaralaca i tumača sa publikom, bilo u formi čitanja teksta ili živog dijaloga, još jednom dokazujući da su književna i društvena pitanja živa i svevremenska samo kroz razmjenu informacija. Gosti su “Trga” su bili i Ronald Harvurd, Đerđ Konrad, Aleksandar Genis, Tadeuš Ruževič, Borislav Pekić, Milorad Pavić, Matija Bećković, Dušan Kovačević, Svetlana Velmar Janković, Izet Sarajlić, Stevan Raičković, Luko Paljetak, David Albahari, Svetislav Basara, Zoran Živković, Miljenko Jergović, Vladimir Pištalo, Andžej Stasjuk, Rafael Arguljol, Božo Koprivica, Dragan Radulović, Ludvig Bauer, Balša Brković, Ante Tomić, Renato Baretić, Filip David, Borivoje Adašević, Goran Vojnović, Vida Ognjenović, Aleksandar Gatalica, Dimitrije Popović, Goran Gocić, Lidija Vukčević, Srećko Horvat, Amir Or, ...

Tokom festivala, organizuju se i brojni razgovori sa aktuelnim umjetnicima, kao i okrugli stolovi i naučni skupovi čije su teme vezane za preispitivanje savremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i modela poslovanja u sektoru kulture danas. Grad teatar se, pored svega navedenog, bavi i izdavačkom djelatnošću.

Festival „Grad teatar“ od 1994. godine dodjeljuje nagrade za dramsko stvaralaštvo „Grad teatar“ i nagradu za književno stvaralaštvo „Stefan Mitrov Ljubiša“.

 

Kult svečanosti i igre na otvorenom u Budvu je donio Grad teatar. Po koncepciji multimedijalni sa programskim blokovima koji se prožimaju, Grad teatar spada u velike festivale. Osnovan da bi podigao kvalitet života i turizma, ostvaruje se u spoju umjetničkog stvaralaštva i ambijenta i pejsaža karakterističnog za ovaj kraj.

Preplitanje uticaja koje se dešava na ovom prostoru, neprekidno dvije i po hiljade godina, ostavilo je u slojevima Budve ukus i aromu prošlih vremena. Univerzalnost umjetničkog izražavanja učinilo nas je sličnim svim festivalskim gradovima na Mediteranu. Festival Grad teatar ima svoje posebnosti koje ga čine jedinstvenim u svijetu. Vec ime Grad teatar izaziva niz različitih pozitivnih reakcija, termini održavanja dramskih programa locirani su u ponoć (gluvo doba noći) kao dogadjaji u bajkama. Jedinstveni Trg pjesnika je posebnost našeg festivala.

[Mala scena na citadeli] Od prvog festivala do danas programi se odvijaju na Citadeli, staroj austrijskoj tvrdjavi i prostorima koje odrede reditelji produkcija i gostujućih predstava. Kako godine prolaze Citadela postaje simbol pozornice, scene nad morem. Njena polivalentnost čini da svaka predstava sa minimalnim scenografskim intervencijama djeluje posebno, bolje i drugačije nego na bilo kom drugom prostoru. Svi prostori, terase prolazi, udubljenja, korišteni su za igranje manjih pozorišnih formi, organizovanje izlozbi- hepeninga ili za "sou jednog čovjeka".

Ostale scene su svi prostori gdje su igrane ili mogu da se igraju predstave: plaže, porte manastira, luka, trg ispred grada, crkva Santa Marija, park i temelji ranohrišćanske bazilike. Pridrzavajući se koncepcije utvrdjene prvih godina festivala, razvijajući u njoj ono najbitnije sopstvenu produkciju, Grad teatar je postao poseban produkcioni centar Jugoslavije gdje nastaju značajni pozorišni projekti našeg vremena. Ovu konstataciju potvrdjuje činjenica da smo osvojili najznačajnije nagrade na prestižnim festivalima Sterijinom pozorju i Bitefu, te drugim smotrama pozorišnog stvaralaštva.

 

wikipedia   www.gradteatar.me