PRIMORSKA KUHINJA I NAŠI PROIZVODI

  • 01-Jan-2019.
PRIMORSKA KUHINJA I NAŠI PROIZVODI

Vrlina primorske kuhinje je mediteranska umjerenost. Počiva na žitaricama, ribi i maslini. Po malim prisojnim vrtačama sije se zelena salata, luk, rokula, blitva, sade paradajz, krastavci i loza, a po dolo-vima visoko u planini krompir i žitarice. Naši restorani u Budvi su jedinstveni i gdje se služi mediteranska kuhinja originalnog kvaliteta , dnevno svježa riba, školjke, rakovi, kompletan roštilj na ugalj i dr. Budva Vas čeka, Budva booking, booking Budva, smestaj u Budvi, Apartmani u Budvi, Budva apartmani.

Ribari love u priobalnom pojasu malim i srednjim barkama, ne upuštajući se u velike dubine. Najčešće se u mreži nađe barbun, omanja vrlo ukusna riba crvene boje, a ako se posreći nađe se i zubatac od 500 grama i više, rambun, arbun, orada. Od sredine ljeta počinju ribarske radosti: nailazi riba – putnica, od malih gofića-porcijaša, do cipola, palamida, lica, gofova i lampuga, da bi se krajem ljeta lovila velika jata širuna i srdela. Kralj ribe – brancin, teško se lovi, uglavnom na udicu ili ostima pod svijećom.

Kozji sir i mlijeko uobičajeni su za priobalni pojas. Tipična primorska poslastica je rožata koja izgledom nalikuje na puding, a sprema se od jaja, mlijeka i karamela.

Tradicionalno sušena riba na suncu

Prije sušenja krupnija riba se očisti i otvori kao knjiga. Fiksira se daščicama kako bi što više površine bilo izloženo suncu. Svako jutro se umače u morsku vodu, a kada se sušenje dovrši, nadimi se iznad ognjišta i spremi u papirnatu vrećicu. Jede se u zimskim mjesecima kuvana sa bijelim zeljem.

Slana sardela

Srdela soljena u drvenim burićima. Svaki red zasebno se soli krupnom solju, a svaki treći se dobro sabije. Na kraju se drveni poklopac polaže preko gornjeg reda srdele, a na njega se stavi poteži kamen da iz posložene ribe iscijedi suvišnu tečnost. Poslije nekoliko dana, kada srdela potone, dodaje se i soli nova. Ovakvim konzerviranjem u staro doba porodice su obezbjeđivale sebi prehranu tokom godine.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je obilježje primorske kuhinje, a najzdravije je ono dobijeno hladnim cijeđenjem. Najfinije ulje je extra virgine (ekstra djevičansko ulje) jer se proizvodi iz prvog cijeđenja zdravih maslina. Kiselost ne prelazi 1%.

Njeguški pršut

Pod vrhom planine Lovćen, na 35 kilometara od Budve, nalazi se selo Njeguši, poznato po brojnim specijalitetima: pršutu, siru, kastradini (ovčijem suvom mesu) i kobasici. Pršut se pravi od svinjskog mesa, a poseban ukus i aromu dobija zahvaljujući mješavini morskog i planinskog vazduha i drvima koja se lože za njihovo sušenje.

Sir iz ulja

U kombinaciji sa grbaljskim paradjzom i domaćim hljebom omiljeni obrok. Prosušeni sir isječen na komade, preliven mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja i ostavljen u staklenoj posudi ili tegli na hladnom mjestu (može i u frižider) da sazri, najmanje 45 dana.

Rakija loza

Lozova rakija je najbolji ambasador crnogorskih vinograda. Za aromu loze odgovorna je autohtona crnogorska sorta vranac. Njena jačina iznosi 50 stepeni. Jedna do dvije čašice dnevno preporučuju se kao preventiva protiv raznih bolesti. Najbolje prija uz pršut, suvo meso i sir. Pije se kao aperitiv, rashlađena, a pri nazdravljanju lozom koristi se riječ “živjeli”. Proizvodi se na tradicionalan način destilacijom grožđa u bakarnim sudovima, podlaganim drvima.

Vina

Ono što je oblast Medok u francuskom vinogradarstvu, Crmnica je - region koji se graniči sa budvanskom rivijerom - u crnogorskom: kolijevka, autohtonih vinogradarskih sorti vranca i krstača i mjesto sa dugom tradicijom proizvodnje vrhunskih vina i rakije. Vranac je vrhunsko suvo crno vino, tamnocrvene rubin boje sa nijansama ljubičastog, prijatnog sortnog voćnog mirisa, puno, temperamentno i prijatno, sa 12 % alkohola. Krstač je vrhunsko bijelo suvo vino kontrolisanog porijekla, izuzetne punoće, skladno razvijenog bukea i svijetložute boje. Svježeg i prijatnog ukusa sadrži 12.5 % alkohola. Plodovi mora i sva bijela hrana (pašte, bijela mesa) nepotpuni su bez bijelog vina.

Medovina

Medovina je narodno piće Starih Slovena. Dobija se alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak je isti kao u proizvodnji vina. Može da se proizvodi kao alkoholno i kao bezalkoholno piće. Najčešće se može naći se u kafanama na Njegušima i na Cetinju. Medovina je piće za koje se smatra da popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit, usporava starenje i ima afrodizijačka dejstva.

Pivo

Nikšićko pivo je omiljeno i jedinstveno nacionalno lager pivo koje se proizvodi od 1896. godine.Pravi se od ječma, tvrde planinske vode i gorkog i aromatičnog hmelja. Služi se ohlađeno na temperaturi od 5ºC. Vrhunskog je kvaliteta, specifičnog ukusa i prijatne gorčine koja mu daje pitkost i gasi žeđ. Sadrži 11,8 % ekstrakta i 5 % alkohola.

 

 

 

 Preuzeto od:  budva.travel 

                      starimlini.com