Plaže u Budvi - Plaze u Budvi spadaju u red najljepših plaža na Jadranu. Razuđena obala Budvanske rivijere zahvata oko 38 km, a karakterišu je brojne pjeskovite plaže, uvale, zatoni, kameniti rtovi i manja ostrva. Pjeskovite plaze u Budvi prekrivaju dužinu od preko 12 hiljada metara, njihova prosječna širina oko 25 metara, a ukupna površina svih plaža oko 280 hiljada kvadratnih metara. 

Ričardova glava

Ričardova glava

Plaža Brijeg od Budve, do zidina Starog grada i ispred hotela ''Avala'' uz stazu ka plaži Mogren, prozvana je po glumcu Ričardu Vidmarku koji je u Budvi snimao film ''Dugi brodovi'' prije 50 godina. U ljetnjim mjesecima, u jutarnjim časovima i predveče je mirna oaza, a popodne je poznata kao omiljena plaža mladih, sa dnevnim žurkama u okolnim kafe barovima i na samoj plaži. Plaža je šljunkovita i duga oko 100 metara.

Jaz

Jaz

Plaža Jaz udaljena je od Budve oko 2,5 kilometra u pravcu Kotora i Tivta. Ima dva dijela, jedan dug oko 800 metara, a drugi, dug oko 400 metara i koji povremeno služi i kao nudistička plaža. Ukupna površina plaže je 22500 m2. Plaža je šljunkovita, a u vodi pjeskovita. U njenom zaleđu su autokamp i parking, obrasli zelenilom, više restorana i kafića. Plaža je izdijeljena na više zakupljenih kupališta.

Mogren

Mogren

Plaža Mogren sastoji se od od dvije manje pjeskovite plaže spojene tunelom. U zaleđu je brdo Spas sa bujnom mediteranskom vegetacijom, čiji se mirisi spuštaju do plaže sa kristalno čistom vodom. Udaljena je 300 m od Starog grada a put do nje vodi betonskom pješačkom stazom. Dobila je ime po španskom mornaru Mogriniju, koji se, po predanju, tu spasao poslije brodoloma, i u znak zahvalnosti na drugoj plaži Mogren sagradio crkvicu posvećenu svetom Antunu. Okrenuta je jugu, zaklonjena od sjevernog, istočnog i zapadnog vjetra, osunčana je od ranih jutarnjih sati a sunce zalazi ranije. Jedna je od najatraktivnijih i najekskluzivnijih plaža na Jadranu. Plaža je duga 350 m, a površina je 4500m2.

Pizana

Pizana

Plaža Pizana je smještena uz Stari grad, ispod sjeveroistočne gradske kule Repeno. Šljunkovita je i duga 50 metara, a atraktivna je kako zbog lokacije, tako i zbog ugođaja koji stvaraju zidine Starog grada i pogled na ostrvo Sveti Nikola. Neposredno uz nju su otvoreni gradski bazen, budvanska marina i restoran.

Dukley Beach(Guvance)

Dukley Beach(Guvance)

Mala plaža u uvali na početku rta Zavala, okrenuta ka zapadu i Budvi. Na ovoj plaži sunce kasno izlazi ali i kasno zalazi, pa je privlačna za one koji vole da gledaju zalaske sunca. Do ove pješčane plaže dolazi se šetališnom stazom iz Budve ili Bečića Plaža je duga 80 m, a površina je 950 m2.

Bečićka plaža

Bečićka plaža

Bečićka plaža je u Parizu 1935. godine dobila ''Grand prix'' i proglašena za najljepšu plažu u Evropi, a trideset godina kasnije dobija i Zlatnu palmu kao najljepša plaža Mediterana. Duga je oko 2000 metara, a površina je oko 99000 m2. Pjeskovita je i naročito poznata po raznobojnom pijesku, nastalom od donosa kamenja iz četiri potoka i od poznatog zelenog (''plavog'') kamena na samoj plaži. Jedna je od plaža sa najčistijom vodom. Plaža se prostire od rta Zavala do rta Đevištinje, izdijeljena je na više hotelskih i javnih kupališta. Okružena je hotelima najviše kategorije i odličnim restoranima nacionalne i internacionalne kuhinje. Na plaži i uz samu plažu su brojni ugositeljski, zabavni i sportski sadržaji, a šetališna staza uz samu plažu vodi do Kamenova na jednoj, a do Starog grada na drugoj strani.

Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola

Najveće ostrvo na južnom dijelu Jadrana, koje mještani nazivaju Školj, udaljeno je nepun kilometar od Budve i ima tri pješčane plaže. Turiste iz Budve i sa okolnih plaža do pristaništa na ostrvu dovoze brodići i čamci. Do manjih plaža na južnoj strani ostrva, ispod okomitih stijena, može se doći samo manjim čamcima. Ostrvo je obraslo mediteranskom vegetacijom, ima brojne skrovite uvale, pa je u cjelini privlačno za izletnike, romantičare i avanturiste. Predivni zalasci sunca stvaraju utisak egzotike udaljenih krajeva. Na ostrvu, koje je i lovni rezervat, ima jelena, muflona i zečeva i više vrsta ptica. Plaže su duge ukupno 840 m, a površina je 2700m2.

Slovenska plaža

Slovenska plaža

Najveća gradska plaža u Budvi, prostire se od gradske luke do hotela ''Park''. Ime je dobila po prvim turistima iz Češke koji su ovdje boravili prije 80 godina, a ranije se zvala plaža Pod polje, jer je u njenom zaleđu bilo veliko polje koje je danas pokrivenom uglavnom turističko-ugostiteljskim i stambeno-poslovnim objektima. Šljunkovita je, a mjestimično pjeskovita. Plaža je izdijeljenja na više zakupljenih kupališta, sa brojnim ugostitelsjkim objektima i sportskim terenima (košarka, odbojka, boćanje). Duž plaže je šetalište, kojim se od Starog grada kroz tunel na Zavali i uz Bečićku plažu može stići do Kamenova. Plaža je duga 1600 m, a površina je 24.800 m2.

Kamenovo

Kamenovo

Plaža Kamenovo nalazi se izmedju Bečića i Pržnog i jedna je od manjih pjeskovitih plaža na budvanskoj rivijeri. U zaleđu plaže je bujna mediteranska vegetacija, masline i raznovrsno rastinje, što bistroj vodi u ovoj uvali daje tirkiznu boju. Pored plaže se nalazi nekoliko kafića i restorana, a tokom ljeta je mjesto održavanja mnogih dnevnih žurki. Plaža je uz sami magistralni put koji od Budve vodi ka Baru. Šetališnom stazom pored mora povezana je sa Bečićima i dalje sa Budvom. Plaža je duga 330 m, a površina je 10500 m2.

Pržno

Pržno

Nalazi se ispred istoimenog tipično primorskog mjesta, nekad ribarskog naselja. Pjeskovita je i djelimično stjenovita. Plaža je okrenuta zapadu, sunce je obasjava do samog zalaska, što je mnogim kupačima motiv više da dođu baš na ovu plažu. U zaleđu plaže su maslinjaci, a uz samu plažu su kuće sa sobama i apartmanima visoke kategorije. Tu su i brojni restorani i hotel ''Maestral''. Plaža je duga 260 m, a površina je 4300 m2.

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža se nalazi  u neposrednoj blizini hotela ''Miločer'' i na početku Miločerskog parka, u uvali okruženoj raznovrsnom vegetacijom. Na plaži je sitni pijesak, okrenuta je zapadu, i zato privlačna za sve koji žele da do kasno ostanu na plaži i uživaju u zalasku sunca. Plaža je dobila ime po kraljici Mariji Karađorđević, kojoj je to bila omiljena plaža u vrijeme kada je prije 80 godina današnji hotel ''Miločer'' bio ljetnja rezidencija i dvorac jugoslovenske dinastije Karađorđević. Taj imidž ostao je do danas jer je ona omiljena plaža brojnih poznatih ličnosti. Plaža je duga 200 m, a površina je 1950m2.

Plaža Miločer (Kraljeva plaža)

Plaža Miločer (Kraljeva plaža)

Plaža Miločer, poznata i po imenu "Kraljeva plaža", nalazi se ispred hotela ''Miločer'', nekadašnjeg dvorca dinastije Karađorđević, okružena parkom bogatim egzotičnim drvećem. Ime je dobila po jugoslovenskom kralju Aleksandru Karađorđeviću. Na plaži je sitan pijesak, a zbog svojih prirodnih karakteristika i položaja Kraljeva plaža spada u plaže najviše kategorije i jednu od najekskluzivnijih na Budvanskoj rivijeri i ovom dijelu Jadrana. Duga je 280 m, a površine 7400 m2.

Sveti Stefan

Sveti Stefan

Uz prilaz gradu-hotelu ''Sveti Stefan'', izgrađenom preko pješčanog spruda, s lijeve i s desne strane prostiru se dvije plaže - Istočna i Zapadna. Plaže su pjeskovite, prevladava ružičasta i crvenkasta boja, a morska voda je prozirna, plavo-tirkizne boje. Ekskluzivnost ''Svetog Stefana'', boravak poznatih ličnosti, podigao je i ekskluzivitet svetostefanskih plaža, pa su one mjesto gdje se i dalje mogu sresti i ličnosti iz regionalnog i svjetskog džet-seta. Ukupna dužina plaža je 1170 m, a površina 14600 m2.

Crvena glavica

Crvena glavica

U neposrednoj blizini Svetog Stefana, ispod magistralnog puta koji vodi ka Petrovcu nalazi se Crvena glavica sa sedam manjih plaža, od kojih neke, povremeno koriste i nudisti. Plaže su raznovrsne, pješčane, karakteristične po crvenkastoj boji pijeska i stijena, a u njihovom zaleđu su šume ili stijene. Dobila je ime po brežuljku (glavici) iznad nje, sačinjenog od stijena crvene boje. Do većeg dijela plaža može se stići automobilom, dok su neke dostupne samo čamcem ili plivajući. Ukupna dužina plaža je 500 m.

Drobni pijesak

Drobni pijesak

Plaža Drobni pijesak nalazi se u skrovitoj uvali malo podalje od puta koji od Svetog Stefana ka Petrovcu, pa je najpristupačnija sa mora. Pijesak sa preovlađujućom žuto-bijelom bojom, prošaran malim kamenim oblucima, daje joj izgled tropske plaže, a zaleđe sa maslinjacima i mediteranskim rastinjem, uz otežanu pristupačnost sa kopna, dodalo joj je i epitet ''divlja''. Na plaži je izvor pitke vode, a Drobni pijesak je i omiljeno izletište i turista i mještana. U prošlosti je na Drobnom pijesku zasijedala Bankada – sud plemenskih glavara Paštrovića. Plaža je duga 250 m, a površina 5000 m2.

Trsteno

Trsteno

Trsteno predstavlja jednu od najljepših plaža u regiji Donjeg Grblja i spada među najljepše plaže crnogorskog primorja. Duboko je uvučena u kopno i tako zaštićena od velikih talasa.Obala duga 200 m, prekrivena finim pijeskom, bistro i azurno plavo more, pjeskovito morsko dno, ljudskom rukom netaknuta okolina, samo je dio onog što vas na plaži Trsteno očekuje. U blizini se nalaze plaže Jaz i Ploče.

Ploče

Ploče

Plaža Ploče postoji od 2002. godine. Nalazi se na centralnom dijelu crnogorske obale u blizini plaže Trsteno i Jaz. Plаža je površine 10.000 m2. Iz godine u godinu postepeno ali sigurno  od jedne nepristupačne kamenite obale napravila se jedna od najljepših plaža na crnogorskom primorju. To potvrđuje i veliki broj dobijenih nagrada i priznanja za kvalitet na tradicionalnom sajmu turizma u Novom Sadu, kao i brojne pohvale gostiju. Najveći potencijal ove plaže je besprekorno čisto i bistro more.